Katwijk  |  Noordwijk

Telefoon: (071) 301 89 44

E-mail: info@zwaanosteopathie.nl

Volg ons op: Volg Zwaan Osteopathie op Facebook

Openingstijden:

ma 07:30 - 18:00
di 07:30 - 20:00
wo 08:00 - 20:00
do 08:00 - 18:00
vr 08:00 - 18:00

Teis (10)

heeft al te maken met hoofdpijn sinds hij een kleuter was. Zijn ouders en enkele leerkrachten denken dat het spanningshoofdpijn of migraine is en dat het te maken heeft met de belasting op school. De laatste tijd nemen de klachten behoorlijk toe, wat begint te leiden tot steeds meer verzuim op school. Teis komt bij de osteopaat terecht. Die inventariseert de klachten en gaat zijn medische voorgeschiedenis na. Hieruit komt een aantal belangrijke zaken naar voren. Er blijkt sprake geweest te zijn van een zware bevalling en Teis heeft vroeger een voorkeurshouding gehad. Hier is destijds geen aandacht aan besteed, en de voorkeurshouding is vanzelf overgegaan. Er blijken ook telkens terugkerende oorontstekingen te zijn geregistreerd.

Uit osteopathisch onderzoek blijkt dat er bij Teis sprake is van blokkades in de borstkas, bij het bekken en in de nek. Omdat dat laatste niet past in het patroon van de overige blokkades en hun vermoedelijke geschiedenis (de voorkeurshouding), denkt de osteopaat voor wat betreft de afwijkingen in de nek aan de nasleep van een valpartij. De ouders kunnen zich hier niet direct iets van herinneren, maar bij navraag weten opa en oma dat hij inderdaad jaren geleden een keer fors van de schommel gevallen is, waarna ze naar de dokterspost moesten en de diagnose hersenschudding en een wekadvies kregen. Nu Teis er zelf nog eens over nadenkt is misschien toen ook wel de hoofdpijn begonnen. Waarschijnlijk heeft de val een wervel in de nek geblokkeerd. De meeste kinderen kunnen dit compenseren, waarna het lichaam zichzelf herstelt, maar gezien Teis' voorkeurshouding en zijn blokkades in het bekken en de borstkas stapelden de problemen zich bij hem op. Als de behandeling begonnen wordt blijkt osteopathie voor hem erg goed te werken: na twee behandelingen heeft hij al aanmerkelijk minder hoofdpijn, en na zes behandelingen is hij klachtenvrij. Ook heeft hij sindsdien nooit meer een oorontstekingen gehad.

Lees hier meer ervaringen »

Voorbeelden van klachten bij kinderen die met osteopathie behandeld kunnen worden:

- recidiverende oorontstekingen
- hoofdpijn
- buikpijn
- motorische problemen (onhandige motoriek)
- nek- en rugpijn
- aanhoudende klachten, bijvoorbeeld na een val

Osteopathie voor kinderen

Het is bekend dat kinderen gespecialiseerde aandacht vragen in de geneeskunde. In het vak van de osteopaat is dit niet anders. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Bij de behandeling van kinderen zijn vele aspecten anders, omdat ze zowel fysiek als mentaal volop in ontwikkeling zijn.

Gespecialiseerde aandacht in elke fase van de ontwikkeling

Elke ontwikkelingsfase vraagt een aparte benadering en heeft haar eigen kenmerken en (kinder)ziekten, vanaf in de buik tot ver in de puberteit. Een baby is medisch gezien anders dan een peuter, en een peuter is weer anders dan een kleuter, enzovoorts, totdat de puberteit achter de rug is. Als er een probleem optreedt in een van de vele facetten van de ontwikkeling van een kind, heeft dit veelal gevolgen voor zijn of haar totale ontwikkeling. Niet alleen elke klacht, maar ook elk kind vraagt een eigen, unieke benadering. Zwaan Osteopathie heeft een ruime ervaring op dit gebied en besteedt hieraan bijzondere aandacht.

Diploma's en ervaring met osteopathie voor kinderen bij Zwaan Osteopathie

Jaap Zwaan D.O.-MRO en Dirk Mutsaerts D.O.-MRO van Zwaan Osteopathie hebben een speciale opleiding voor kinderosteopathie gevolgd en hierin een graad behaald. Paul Wetselaar D.O.-MRO en Marjolein den Hollander D.O.-MRO volgen deze opleiding momenteel ook. Hierdoor hebben zij allen specifieke kennis van de problemen die kunnen ontstaan bij baby`s en kinderen, en bij moeders tijdens en na de zwangerschap. Inmiddels is er een ruime ervaring opgebouwd met het gericht behandelen van deze problemen. In de afgelopen jaren behandelden ze veel moeders en kinderen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, en ook uit de regio Leiden, Noordwijk, Oegstgeest, Wassenaar, Voorhout en Noordwijkerhout met osteopathie.

Lees meer over de werkwijze van de osteopaat »

Wat is osteopathie? »

Indicaties voor een behandeling met osteopathie »