Katwijk  |  Noordwijk

Telefoon: (071) 301 89 44

E-mail: info@zwaanosteopathie.nl

Volg ons op: Volg Zwaan Osteopathie op Facebook

Openingstijden:

ma 07:30 - 18:00
di 07:30 - 20:00
wo 08:00 - 20:00
do 08:00 - 18:00
vr 08:00 - 18:00

Antoine Lanters (73)

heeft klachten in zijn lies en bil. Hij heeft moeite met lopen en fietsen. Zelf denkt hij aan slijtage van de heup (artrose) of een hernia. Op de röntgenfoto is echter slechts lichte slijtage te zien, die niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de klachten. Omdat zijn vriendin goed resultaat had met behandeling bij Zwaan Osteopathie komt Antoine ook naar de praktijk. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de klachten te wijten zijn aan een (schijnbaar) onbeduidende val van een paar maanden geleden. Hierdoor is het bekken geblokkeerd geraakt, waardoor het heupgewricht en de aansturende spieren anders moeten bewegen. Ook blijkt er een blokkade in de nek te zijn en is er sprake van verklevingen ten gevolge van een operatie uit het verleden. Dit bij elkaar veroorzaakt gewrichtspijn in de heup en spierpijn in de bekkenregio. Na drie behandelingen bij de osteopaat gaat het al beter, hij kan weer verder lopen en fietsen met minder klachten. Na zes bezoeken aan de osteopaat is de positieve lijn nog verder doorgezet en wordt besloten om de behandeling voorlopig te beëindigen. In overleg kiest Antoine voor een halfjaarlijkse osteopathische controle met 'onderhoudsbehandeling', bedoeld om alles goed los te maken en het lijf optimaal in balans te houden.

Lees hier meer ervaringen »

Veel voorkomende klachten bij ouderen

- algehele stijfheid
- rug- en bekkenklachten
- nekklachten
- hoofdpijn
- gewrichtspijn
- liesklachten
- heupklachten
- schouderklachten
- artrose (=slijtage)

Osteopathie bij ouderen

Osteopathie is voor ouderen een nuttige behandelmethode. Veroudering is een natuurlijk proces. De elasticiteit van het bindweefsel vermindert, waardoor minder snel en effectief herstel kan plaatsvinden. Hierdoor wordt het lijf vatbaarder voor verstoringen door bijvoorbeeld overbelasting of een verkeerde beweging.

De spieren en gewrichten worden hierbij vaak getroffen. Er kan dan bijvoorbeeld algehele stijfheid, rug- en nekpijn, hoofdpijn of gewrichtspijn ontstaan. Deze klachten worden vaak toegeschreven aan de leeftijd of er wordt gedacht aan slijtage. Soms is dit ook het geval. Echter: daar waar bewegingsblokkades aan de klachten ten grondslag liggen, zijn ze goed behandelbaar.

Uw osteopaat kan dit beoordelen. Hij of zij onderzoekt waar de fixaties en eventuele beknellingen liggen. Bij de behandeling worden die op een rustige manier gemobiliseerd. Hierdoor krijgt het lichaam zijn natuurlijke manier van bewegen terug en kan het weer beter herstellen.

Medische voorgeschiedenis

Veel ouderen hebben een medische voorgeschiedenis die van invloed is op hun lichamelijk functioneren, zoals een operatie, een ziekte die is (of wordt) doorgemaakt, of een aanhoudende blessure. Hierdoor kan er sprake zijn van een bewegingspatroon dat klachten tot gevolg heeft. Alles moet precies op elkaar afgestemd zijn om het goed te laten gaan. Dit geldt in verhoogde mate als het lichaam op leeftijd komt, omdat er dan minder marge is voor compensatie.

Bij de eerste behandeling zal de osteopaat daarom uitgebreid aandacht besteden aan de medische voorgeschiedenis en de mogelijke gevolgen die deze voor het functioneren heeft. Verdere behandelingen kunnen hier dan nauwkeurig op worden afgestemd.

Ervaring met osteopathie voor ouderen bij Zwaan Osteopathie

De osteopaten van Zwaan Osteopathie behandelen als sinds jaren ouderen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, en uit de bredere regio Leiden, Oegstgeest, Voorhout, Noordwijk, Noordwijkerhout en Wassenaar. Osteopaat Marjolein den Hollander C.O.-R.O. heeft bovendien een ruime ervaring met bewegingsklachten, blessures en chronische aandoeningen die veel voorkomen bij ouderen uit haar vroegere loopbaan als (geriatrie-)fysiotherapeut in Oegstgeest. Als u op zoek bent naar verdere informatie of benieuwd bent naar patiëntenervaringen dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.

Wat onderzoekt en behandelt een osteopaat precies? »

Lees meer over de werkwijze van de osteopaat »

Wat is osteopathie? »

Indicaties voor een behandeling met osteopathie »