Katwijk  |  Noordwijk

Telefoon: (071) 301 89 44

E-mail: info@zwaanosteopathie.nl

Volg ons op: Volg Zwaan Osteopathie op Facebook

Openingstijden:

ma 07:30 - 18:00
di 07:30 - 20:00
wo 08:00 - 20:00
do 08:00 - 18:00
vr 08:00 - 18:00

Patiëntenervaringen

Wilco Ravensbergen (37)

"Ongeveer tien jaar geleden begon ik rugklachten te krijgen. Vermoedelijk was het eerst een overbelaste spier, waarna het door stress en spanning steeds erger werd. Ik had eerst vooral last met staan en zitten, maar op den duur had het ook uitwerking op mijn slaap. Jaap Zwaan was mijn fysiotherapeut en hij stelde voor om osteopathie te proberen. Na drie behandelingen merkte ik al resultaat. Vergeleken met twee jaar geleden gaat het nu stukken beter. Ik heb nog van tijd tot tijd een behandeling en zou niet meer zonder willen."

Teis (10)

Heeft al te maken met hoofdpijn sinds hij een kleuter was. Zijn ouders en enkele leerkrachten denken dat het spanningshoofdpijn of migraine is en dat het te maken heeft met de belasting op school. De laatste tijd nemen de klachten behoorlijk toe, wat begint te leiden tot steeds meer verzuim op school. Teis komt bij de osteopaat terecht. Die inventariseert de klachten en gaat zijn medische voorgeschiedenis na. Hieruit komt een aantal belangrijke zaken naar voren. Er blijkt sprake geweest te zijn van een zware bevalling en Teis heeft vroeger een voorkeurshouding gehad. Hier is destijds geen aandacht aan besteed, en de voorkeurshouding is vanzelf overgegaan. Er blijken ook telkens terugkerende oorontstekingen te zijn geregistreerd.

Uit osteopathisch onderzoek blijkt dat er bij Teis sprake is van blokkades in de borstkas, bij het bekken en in de nek. Omdat dat laatste niet past in het patroon van de overige blokkades en hun vermoedelijke geschiedenis (de voorkeurshouding), denkt de osteopaat voor wat betreft de afwijkingen in de nek aan de nasleep van een valpartij. De ouders kunnen zich hier niet direct iets van herinneren, maar bij navraag weten opa en oma dat hij inderdaad jaren geleden een keer fors van de schommel gevallen is, waarna ze naar de dokterspost moesten en de diagnose hersenschudding en een wekadvies kregen. Nu Teis er zelf nog eens over nadenkt is misschien toen ook wel de hoofdpijn begonnen. Waarschijnlijk heeft de val een wervel in de nek geblokkeerd. De meeste kinderen kunnen dit compenseren, waarna het lichaam zichzelf herstelt, maar gezien Teis' voorkeurshouding en zijn blokkades in het bekken en de borstkas stapelden de problemen zich bij hem op. Als de behandeling begonnen wordt blijkt osteopathie voor hem erg goed te werken: na twee behandelingen heeft hij al aanmerkelijk minder hoofdpijn, en na zes behandelingen is hij klachtenvrij. Ook heeft hij sindsdien nooit meer een oorontstekingen gehad.

Charlotte de Jong (32)

"In de eerste twee maanden na haar geboorte kwam mijn dochtertje Angelique overdag erg moeilijk in slaap. Ze raakte gespannen, waardoor ze veel huilde en voortdurend overstrekte. Aangezien ze met hulp van een vacuümpomp geboren is, adviseerde de verloskundige om naar een osteopaat te gaan. Ik ben heel blij dat we die raad hebben opgevolgd. Na drie behandelingen was er bij Angelique al duidelijk resultaat: ze kwam tot rust en maakte overdag goede, diepe slaapjes. In tegenstelling tot bij een fysiotherapeut, is het op het eerste gezicht moeilijk te zien wat een osteopaat doet. Maar na een begrijpelijke uitleg tijdens de behandelingen was het duidelijk: er kan door de vacuümpomp een nekwerveltje verschuiven, waardoor er weefsels in de nek onder spanning komen te staan. Omdat hier diverse centrale zenuwbanen bijeenkomen, kan dit de bron zijn van heel uiteenlopende klachten. Osteopathie herstelt de balans, waardoor de klachten verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en is Angelique een heel vrolijk meisje dat goed eet, groeit en slaapt. Omdat zij zo lekker in haar vel zit, voelen wij ons als ouders ook goed."

Malieke (29)

Is 18 weken zwanger van haar eerste kind. Ze heeft klachten in de beide liezen, in de lage rug en tussen de schouderbladen. Daarnaast heeft ze last van brandend maagzuur. Haar klachten beginnen haar parten te spelen op kantoor. Zelf denkt ze dat ze 'bekkeninstabiliteit' heeft, nadat ze hierover heeft horen vertellen. Uit osteopathisch onderzoek blijkt echter dat er sprake is van een lichte verschuiving van het schaambeen, en dat haar middenrif en een aantal ribben niet goed bewegen. Hierdoor ontstaat er druk in de liezen, op het bekken en op de wervelkolom. Na de twee behandelingen met osteopathie zijn de klachten nog wel aanwezig maar flink verminderd. Het brandende maagzuur is ook beter in de hand te houden. Osteopaat Dirk Mutsaerts van Zwaan Osteopathie adviseert om gedurende de zwangerschap eens per 3 à 4 weken af te spreken om het lichaam goed te begeleiden. Malieke heeft spijt dat ze niet eerder is gekomen met haar klachten. De bevalling verloopt goed en enkele weken erna komt ze terug bij Zwaan Osteopathie voor een controle. Ze neemt haar prachtige dochter Noortje mee. Na onderzoek blijkt er niets meer geblokkeerd te zijn in Maliekes lichaam. Dirk Mutsaerts controleert ook Noortje preventief, en kan vaststellen dat moeder en dochter het uitstekend maken.

Jasmine (35)

Heeft sinds langere tijd nekklachten, hoofdpijn en klachten van het kaakgewricht (temporomandibulaire klachten). Zelf denkt ze dat de problemen rondom haar kaak door terugkerende oor- en bijholteonstekingen veroorzaakt worden. Ook vraagt ze zich af of er misschien een ontsteking sluimert in een van haar kiezen, maar volgens de tandarts is er niets mis met Jasmines gebit. Hij stelt dat de klachten veroorzaakt worden door tandenknarsen. Om dit tegen te gaan krijgt ze voor 's nachts een bitje. Aanvankelijk lijkt het wat te helpen, maar de kaakklachten blijven aanwezig. Via via hoort Jasmine dat osteopaat Jaap Zwaan door verschillende nascholingen gespecialiseerd is in het behandelen van dit soort klachten. Jaap Zwaan komt tot dezelfde conclusie als de tandarts wat betreft het nachtelijke tandenknarsen: dit is heel waarschijnlijk de bron van Jasmines kaakproblemen. Het knarsen zet een dusdanige druk op de schedelbotten en -naden dat deze gefixeerd raken. Dat geeft een behoorlijke toename van spanning in de vele spieren die op de schedel aanhechten. Hiertoe behoren ook de spieren van de nek. Zo kunnen ook de nekklachten van Jasmine verklaard worden. De behandeling wordt gericht op het opheffen van de blokkades van de schedelnaden en het ontspannen van de spieren. Daarnaast moet ze zelf een aantal rekoefeningen doen en krijgt ze advies welke oefeningen ze tijdens het sporten op de sportschool het beste kan doen en laten. Jaap Zwaan bereidt haar voor op een lang proces: ervaring leert dat het herstel van kaakklachten veel tijd vraagt. Een jaar later zijn de hoofdpijn en de kaak- en nekklachten inderdaad fors verminderd. In tijden van stress komen de kaakklachten nog iets terug, maar het verschil met vroeger is dat Jasmine ze nu altijd snel weer onder controle krijgt.

Antoine Lanters (73)

Heeft klachten in zijn lies en bil. Hij heeft moeite met lopen en fietsen. Zelf denkt hij aan slijtage van de heup (artrose) of een hernia. Op de röntgenfoto is echter slechts lichte slijtage te zien, die niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de klachten. Omdat zijn vriendin goed resultaat had met behandeling bij Zwaan Osteopathie komt Antoine ook naar de praktijk. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de klachten te wijten zijn aan een (schijnbaar) onbeduidende val van een paar maanden geleden. Hierdoor is het bekken geblokkeerd geraakt, waardoor het heupgewricht en de aansturende spieren anders moeten bewegen. Ook blijkt er een blokkade in de nek te zijn en is er sprake van verklevingen ten gevolge van een operatie uit het verleden. Dit bij elkaar veroorzaakt gewrichtspijn in de heup en spierpijn in de bekkenregio. Na drie behandelingen bij Caroline Dudink van Zwaan Osteopathie gaat het al beter, hij kan weer verder lopen en fietsen met minder klachten. Na zes bezoeken aan de osteopaat is de positieve lijn nog verder doorgezet en wordt besloten om de behandeling voorlopig te beëindigen. In overleg kiest Antoine voor een halfjaarlijkse osteopathische controle met 'onderhoudsbehandeling', bedoeld om alles goed los te maken en het lijf optimaal in balans te houden.

André (45)

Hardlopen is een toegankelijke manier van sporten. Maar het is ook een blessuregevoelige sport. Veel hardlopers krijgen na verloop van tijd te maken met zaken als overbelasting, peesontsteking, shinsplints, lopersknie, hielspoor en andere problemen. Voor een volledig herstel is een goede behandeling essentieel. Osteopathie kan hierin een belangrijke factor zijn. André (45) kwam met een hardloopblessure bij Zwaan Osteopathie terecht.

"Hardlopen, mijn grote hobby! Vooral de lange afstanden hebben mijn voorliefde. Na een zware marathonperiode in het voorjaar van 2012 kreeg ik last van mijn linkerknie. Het begon met een zeurderige pijn aan de onderkant van de knieschijf. Het zal wel een ontsteking door overbelasting van de kniepees zijn, was mijn eerste ingeving. Vanaf dat moment heb ik de omvang van mijn trainingen teruggebracht en uiteindelijk heb ik het hardlopen tijdelijk helemaal stopgezet. De fysiotherapeut bevestigde later dat het inderdaad een overbelasting van de kniepees was. Rust en fysiotherapie brachten deels uitkomst, maar ik had mijn hobby er niet mee terug.

In deze periode ben ik ook gestart met behandelingen bij Zwaan Osteopathie. Dit mede op aanraden van een (hardloop)vriend van mij die goede ervaringen met osteopathie als behandelmethode had. Een blessure zoals een kniepeesontsteking staat vaak niet op zichzelf en dat bleek ook in mijn situatie het geval. Er was meer aan de hand. Een probleem in mijn linkervoet en een verkeerde houding van het bovenlichaam waren belangrijke redenen voor de overmatig verkeerde belasting van de knie.

Zwaan Osteopathie heeft deze problemen verholpen. Al na de eerste behandeling voelde ik minder druk op de kniepees. Uiteindelijk heeft de behandeling met osteopathie mij, naast het verhelpen van de knieproblemen, ook een betere loophouding opgeleverd. Nu kan ik weer heerlijk hardlopen."