Katwijk  |  Noordwijk

Telefoon: (071) 301 89 44

E-mail: info@zwaanosteopathie.nl

Volg ons op: Volg Zwaan Osteopathie op Facebook

Openingstijden:

ma 07:30 - 18:00
di 07:30 - 20:00
wo 08:00 - 20:00
do 08:00 - 18:00
vr 08:00 - 18:00

Jasmine (35)

heeft sinds langere tijd nekklachten, hoofdpijn en klachten van het kaakgewricht (temporomandibulaire klachten). Zelf denkt ze dat de problemen rondom haar kaak door terugkerende oor- en bijholteonstekingen veroorzaakt worden. Ook vraagt ze zich af of er misschien een ontsteking sluimert in een van haar kiezen, maar volgens de tandarts is er niets mis met Jasmines gebit. Hij stelt dat de klachten veroorzaakt worden door tandenknarsen. Om dit tegen te gaan krijgt ze voor 's nachts een bitje. Aanvankelijk lijkt het wat te helpen, maar de kaakklachten blijven aanwezig. Via via hoort Jasmine dat osteopaat Jaap Zwaan door verschillende nascholingen gespecialiseerd is in het behandelen van dit soort klachten. Jaap Zwaan komt tot dezelfde conclusie als de tandarts wat betreft het nachtelijke tandenknarsen: dit is heel waarschijnlijk de bron van Jasmines kaakproblemen. Het knarsen zet een dusdanige druk op de schedelbotten en -naden dat deze gefixeerd raken. Dat geeft een behoorlijke toename van spanning in de vele spieren die op de schedel aanhechten. Hiertoe behoren ook de spieren van de nek. Zo kunnen ook de nekklachten van Jasmine verklaard worden. De behandeling wordt gericht op het opheffen van de blokkades van de schedelnaden en het ontspannen van de spieren. Daarnaast moet ze zelf een aantal rekoefeningen doen en krijgt ze advies welke oefeningen ze tijdens het sporten op de sportschool het beste kan doen en laten. Jaap Zwaan bereidt haar voor op een lang proces: ervaring leert dat het herstel van kaakklachten veel tijd vraagt. Een jaar later zijn de hoofdpijn en de kaak- en nekklachten inderdaad fors verminderd. In tijden van stress komen de kaakklachten nog iets terug, maar het verschil met vroeger is dat Jasmine ze nu altijd snel weer onder controle krijgt.

Lees hier meer ervaringen »

Veel voorkomende klachten die behandelbaar zijn met osteopathie

- Lage rugklachten
- Nekklachten
- Hernia
- Temporomandibulaire klachten
- Recidiverende sinusitis (holte-ontstekingen)
- Hoofdpijn
- Migraine
- Spanningshoofdpijn
- Whiplash
- Buikpijn
- Maagklachten
- Darmklachten
- Obstipatie
- Maagzuur
- PDS, Prikkelbare darm syndroom
- Schouderklachten
- Gewrichtsklachten
- 'Daar-moet-u-mee-leren-leven'

Zie voor zwangerschapsgerelateerde klachten en voor veel voorkomende klachten bij baby's, kinderen en ouderen de betreffende pagina's elders op deze website.

Osteopathie: voor veel klachten een nuttige behandelmethode

Osteopathie is een manuele geneeswijze, gericht op het behandelen van de oorsprong van klachten. Die oorsprong kan liggen in een blessure of een medische ingreep uit het verleden. Maar dat is lang niet altijd het geval. Bijvoorbeeld ook bepaalde bewegingspatronen, levensstijl of stress kunnen de oorzaak zijn van spanningen in het lichaam. Dit verstoort de balans die van groot belang is voor het goed functioneren van weefsels, zenuwbanen en van de bloed- en lymfevaten. Osteopathie richt zich op het herstellen van deze balans, en blijkt daardoor voor veel uiteenlopende klachten een nuttige geneeswijze te zijn. Zeker bij klachten die slecht herstellen of die herhaaldelijk optreden.

Daarnaast kunnen medisch onverklaarbare klachten vaak goed behandeld worden met osteopathie. Als een huisarts of medisch specialist zegt: "het zit tussen je oren", dan is het aan te raden om eens een osteopaat te bezoeken. Osteopaten hebben veel ervaring met het behandelen van als "onverklaarbaar" bestempelde klachten, en bieden daarmee vaak een belangrijke aanvulling op andere medische disciplines.

Osteopathie kan voor iedereen een nuttige geneeswijze zijn. Er is geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Wel werkt Zwaan Osteopathie nauw samen met andere medische disciplines: soms treft een osteopaat symptomen of klachten aan die niet direct kunnen worden thuisgebracht. Bij twijfel wordt in dat geval een arts geraadpleegd voor nader onderzoek.

Lees meer over osteopathie voor ouderen »

Lees meer over de werkwijze van de osteopaat »

Wat is osteopathie? »

Indicaties voor een behandeling met osteopathie »