Katwijk  |  Noordwijk

Telefoon: (071) 301 89 44

E-mail: info@zwaanosteopathie.nl

Volg ons op: Volg Zwaan Osteopathie op Facebook

Openingstijden:

ma 07:30 - 18:00
di 07:30 - 20:00
wo 08:00 - 20:00
do 08:00 - 18:00
vr 08:00 - 18:00

Malieke (29)

is 18 weken zwanger van haar eerste kind. Ze heeft klachten in de beide liezen, in de lage rug en tussen de schouderbladen. Daarnaast heeft ze last van brandend maagzuur. Haar klachten beginnen haar parten te spelen op kantoor. Zelf denkt ze dat ze 'bekkeninstabiliteit' heeft, nadat ze hierover heeft horen vertellen. Uit osteopathisch onderzoek blijkt echter dat er sprake is van een lichte verschuiving van het schaambeen, en dat haar middenrif en een aantal ribben niet goed bewegen. Hierdoor ontstaat er druk in de liezen, op het bekken en op de wervelkolom. Na de twee behandelingen met osteopathie zijn de klachten nog wel aanwezig maar flink verminderd. Het brandende maagzuur is ook beter in de hand te houden. Osteopaat Dirk Mutsaerts van Zwaan Osteopathie adviseert om gedurende de zwangerschap eens per 3 à 4 weken af te spreken om het lichaam goed te begeleiden. Malieke heeft spijt dat ze niet eerder is gekomen met haar klachten. De bevalling verloopt goed en enkele weken erna komt ze terug bij Zwaan Osteopathie voor een controle. Ze neemt haar prachtige dochter Noortje mee. Na onderzoek blijkt er niets meer geblokkeerd te zijn in Maliekes lichaam. Dirk Mutsaerts controleert ook Noortje preventief, en kan vaststellen dat moeder en dochter het uitstekend maken.

Lees hier meer ervaringen »

Veel voorkomende klachten bij zwangerschap

- bekkenpijn
- liespijn
- bekkeninstabiliteit
- nekpijn
- hoofdpijn
- uitstralende pijn in de benen
- onrustige benen ('restless legs')
- harde buik

Osteopathie tijdens de zwangerschap

Baarmoeder plus inhoud moeten kunnen groeien tijdens de zwangerschap. Hiervoor moeten niet alleen ruimte en vrijheid in de buikholte worden gecreëerd, maar alles in het lichaam moet zich mechanisch aanpassen aan de veranderende situatie. De buikinhoud moet kunnen wijken, middenrif en borstkas moeten kunnen stijgen, maar ook moeten de benen de verandering van het zwaartepunt kunnen opvangen.

Als de flexibiliteit en mobiliteit in het lichaam niet optimaal zijn, verlopen de interne aanpassingen die de zwangerschap vereist niet op de juiste manier. Dit leidt in veel gevallen tot klachten door overbelasting van structuren in het bekkengewricht, de wervelkolom en de rug. Uw osteopaat onderzoekt waar fixaties en eventuele beknellingen liggen. Bij de behandeling worden die behoedzaam gemobiliseerd, met in de eerste plaats voorzichtigheid voor het kind.

Osteopathie na de bevalling

Bij de geboorte van een kind komen enorme krachten vrij. Om die op te vangen wordt er opnieuw veel van de interne flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam gevraagd. Hierdoor kunnen ook in de periode na de bevalling blokkades ontstaan, die leiden tot (pijn)klachten. Wij raden daarom aan om het lichaam na de bevalling te laten controleren op mogelijke blokkades, zodat klachten in een vroeg stadium kunnen worden voorkomen en de balans van het lichaam optimaal kan herstellen.

Diploma's en ervaring met osteopathie rondom de zwangerschap bij Zwaan Osteopathie

Jaap Zwaan D.O.-MRO en Dirk Mutsaerts D.O.-MRO hebben een speciale opleiding voor kinderosteopathie gevolgd en hierin een graad behaald. Hierdoor hebben zij specifieke kennis van de problemen die kunnen ontstaan bij baby's en kinderen, en bij moeders tijdens en na de zwangerschap. Ook hebben zij inmiddels ruime ervaring met het gericht behandelen van de klachten die deze problemen veroorzaken. In de afgelopen jaren behandelden ze veel patiënten uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, en ook uit de regio Leiden, Noordwijk, Oegstgeest, Wassenaar, Voorhout en Noordwijkerhout.

Lees meer over de werkwijze van de osteopaat »

Wat is osteopathie? »

Indicaties voor een behandeling met osteopathie »